שכיבה על הבטן

 

על מנת להבטיח התפתחות תקינה וטבעית של תינוקנו, עלינו לוודא כי הוא מחלק את זמנו בין שכיבה על הגב, שכיבה על הצד ושכיבה על הבטן, כאשר כל שכיבה מהווה בסיס לשלבי התפתחות נוספים ומבטיחה התפתחות תקינה ונורמטיבית.

תינוק שרק נולד מבלה את רוב זמנו בשכיבה, גם בשכיבה על הבטן, תנוחה בה הוא מרגיש בטוח ומוגן. יחד עם זאת, אימהות רבות נרתעות מלהשכיב את התינוק על הבטן, מחשש למות בעריסה כתוצאה מכך יותר ויותר תינוקות מבלים את כל זמנם בשכיבה על הגב, גם כאשר הם ערים ונמצאים בהשגחה .

שכיבה על הבטן, בסיס לשלבי התפתחות
שכיבה על הבטן מהווה בסיס להתפתחות התינוק ולקיום שלבי התפתחות מוטורית, כמו זקיפת ראש, התהפכות, זחילה ועוד. במצב של שכיבה על הבטן התינוק למעשה למד לחזק ולתאם בין השרירים, באמצעות דחיפה של אברי הגוף כנגד הקרקע, מה שמסייע לו לחזק פלג גוף תחתון ולחזק חגורה מותנית באמצעות הרמת הראש ובשלב מתקדם יותר גם הרמת הגוף באמצעות הידיים.

תחילה יניע התינוק את ראשו מצד לצד, לאחר מכן יעבור לשכב על המרפקים, אחר כך על כפות הידיים והחזה באוויר, כאשר גופו מכין עצמו לשלבי ההתפתחות הבאים, בהם הוא נדרש להניע את גופו. בשלב זה יתחיל התינוק לתרגל גם שיווי משקל וינסה להושיט ידיו לחפצים בסביבתו, כאשר הוא מרים את גופו באמצעות הידיים, על הבטן.

חשוב מאוד להרגיל את התינוק לשכב על הבטן כבר מההתחלה, כך שמצב זה יהיה לו מוכר וטבעי. תינוקות שלא הורגלו בשכיבה על הבטן ובילו את כל זמנם על הגב, עלולים להתנגד כשננסה להשכיבם על בטנם בשלב מאוחר יותר, הם עלולים להתקשות בהיפוך או להאיץ את שלבי ההתפתחות כנגד מוכנות גופם, בכך שינסו לעבור לעמידה על שש.

יתרה מזאת, שכיבה על הבטן דורשת מהתינוק קצת יותר מאמץ, כאשר תנוחה זו אינה נראית לו טבעית, הוא עלול להתקשות להשלים איתה ולדרוש לשכב על הגב, שם נוח יותר.

במצב זה עלינו כהורים לעבוד עם התינוק ולהרגיל אותו לשכב על הבטן ובכך להכין את גופו לשלבים הבאים, מבלי לאמץ את השרירים טרם זמנם. במידה ותינוקכם מתקשה לשכב על הבטן, מומלץ לפנות לאיש מקצוע על מנת לקבל תרגילים לגירוי שכיבה על הבטן. השכבת התינוק על הבטן חיונית לשלבי ההתפתחות הבאים ולפיכך אסור לוותר ויש לעבוד איתו על הקניית הרגלים אילו.

תינוקות שהורגלו בשכיבה על הבטן כבר מיום היוולדם, אוהבים לשכב על הבטן היות ובתנוחה זו הם מרגישים בטוחים ומוגנים יותר. האברים אסופים פנימה, הם פחות רגישים לרעשים ולתזוזות ויש להם אפשרות לנוח ולחקור את גופם בקצב שלהם, ללא תחושה שהם מוטלים על גבם עם ידיים לצד הגוף, בחוסר אונים.

תרגילים לעידוד שכיבה על הבטן:
1. החזיקי את תינוקך על הידיים או במנשא בתנוחה עוברית / מעוגלת, על מנת לשחרר את שרירי הבטן ולהרפות.

2. שחקי עם תינוקך כשהוא שוכב על הגב, כאשר את לוקחת את הרגליים שלו ומביאה לכיוון הראש, כך גם את הידיים, כל זאת על מנת לקרב רגליים וידיים לתנוחה מעוגלת.

3. כשהתינוק שוכב על הבטן, טפחי קלות בעזרת ידייך על גב התינוק, רגליו וידיו כאילו את מראה לו בעזרת הטפיחות את מתחם גופו.

4. אחזי בתינוקך כשהוא שוכב על ביטנו במגע עמוק וברור, עברי כל איזור בגופו, ידיים, שכמות, גב, רגליים – הישארי בכל איזור שאת נוגעת כמה שניות במגע עמוק וברור.

5. השכיבי את תינוקך על הבטן כשאת מניחה מתחת לחזהו של התינוק כרית עגולה או מגבת מגולגלת, על מנת להוריד מעט משקל מהידיים של התינוק ולהקל עליו.

6. השכיבי את התינוק כשביטנו וחזהו על הרגל שלך (רגליים ישרות על הרצפה) ושחקי איתו במשחקים שונים.

7. שיכבי מול תינוקך על הבטן כשהפנים שלך מול הפנים של תינוקך ושחקי איתו, הסיבי את תשומת ליבו למאמץ על הבטן, דרך משחק.

8. השכיבי את תינוקך על הבטן כשאת מניחה אותו על כדור פיזיו גדול, תוך כדי שהוא שוכב על הבטן, נדנדי אותו קלות על הכדור קדימה, אחורה ולצדדים.

 

למאמרים נוספים בשלבי התפתחות הילד – לחץ כאן!