ישיבה / התיישבות

 

בוקר אחד, אחרי שעברתם עם תינוקכם את שלבי הזחילה, תתבוננו ותראו את התינוק שלכם מנסה להתיישב. שלב הישיבה הינו שלב חשוב מאוד בהתפתחות התינוק, צעד נוסף לקראת עצמאות. תינוקות מתחילים להתיישב בסביבות גילאי 6-10 חודשים, סמוך לזחילה על 6, כאשר המעבר בין זחילה לישיבה, מתבצע בצורה טבעית. התנועתיות שמפעיל התינוק בעת הזחילה, מהווה הכנה של הגב ושאר גופו של התינוק למצב של ישיבה ומסייעת לו לחזק את השרירים הנחוצים.

על מנת להבטיח מעבר בריא וחלק משלב הזחילה לשלב הישיבה, עלינו לוודא שאכן גופו של התינוק מוכן לעבור מתנוחת שכיבה לישיבה. גבו של התינוק צריך להיות ישר וזקוף, נתמך על ידי זוקפי עמוד השדרה, מערכת שיווי משקל המאפשרת להעביר משקל מצד לצד, מבלי לאבד איזון, צריכה להיות מפותחת וכמו כן יש צורך בשליטה בפלג גוף עליון ותחתון.

בסביבות הזמן הרצוי, יעמוד התינוק על שש ויתחיל להניע את האגן לאחד הצדדים, כאשר באופן הדרגתי הוא יבין מה לעשות עם הידיים ולאט לאט יקרב את ידיו אל רגליו, לתנוחת ישיבה. תינוקות אחרים יכולים ללמוד כיצד להתיישב באמצעות מעבר משכיבה על הצד, על הגב ויישור היד התחתונה, עד לישיבה על הטוסיק. שתי הדרכים לגיטימיות ומצביעות על התפתחות תקינה.

היכולת של התינוק לשבת מאפשרת לו לבצע תנועות רבות יותר, כאשר עכשיו הוא כבר נעזר בשתי ידיו על מנת לשחק או להביע את עצמו. בשלב זה יכול התינוק להתחיל ולתרגל עבודת ידיים ומוטוריקה עדינה, על מנת להגדיל מיומניות ולהתקדם צעד נוסף בהתפתחות.

ישיבה של תינוקות – לעבור נכון את השלבים

שלב הישיבה חייב להיעשות באופן עצמאי על ידי התינוק, כאשר גופו מרגיש בשל לכך. חשוב מאוד לא להאיץ בתהליך ולאפשר לתינוק להתיישב בצורה יציבה, כאשר גבו מסוגל לתמוך בו והוא אינו נופל לצדדים. מבחינה מוטורית שלב הזחילה חיוני ללמידת חיזוק ותפעול חלקי גוף חיוניים לישיבה, כך שיש לתת לתינוק לעבור את השלבים ולא לעודד אותו להתיישב מוקדם מדי, היות ואז הוא עלול לשבת עם גב זקוף מדי או כפוף מדי, שני מצבים שאינם מעידים על התפתחות נכונה.

לא פחות חשוב. התינוק חייב לדעת לעבור באופן טבעי ממצב של זחילה לישיבה ולהפך, כך שתינוק שלא למד כיצד לזחול, לא יידע מה לעשות לאחר הישיבה ולא יידע להתנייד במרחב בצורה טבעית. כמו כן, עליו לדעת לעשות רוטציות עם הגוף, כלומר לסובב רק את פלג גופו העליון ולא את כל הגוף, על מנת לקחת צעצוע שנמצא מאחורי גבו או כאשר קוראים לו מאחור.

חשוב לשים לב שהתינוק אינו למד להתיישב באמצעות שימוש בשרירי הבטן, דרך המפעילה לחץ על הגב התחתון, גורם לכיווץ שרירי הבטן ולעתים יכול לגרום גם לסחרחורת (בדיוק כמו שמלמדים אותנו המבוגרים, בשיעורי ספורט שונים לעבור משכיבה על הגב לישיבה רק דרך שכיבה על הצד בתנוחת תינוק). אלא עושה זאת בצורה נכונה, על ידי שימוש בפלג גוף תחתון, דרך רוטציה של הגוף.

דוגמא להתיישבות (לא תקינה) דרך שרירי הבטן: כאשר בשכיבת התינוק על הגב, ניתן לו ידיים ונגרה אותו להתיישב, או שהתינוק בשכיבה על הגב בעגלה, יתפוס בצדדים ויושיב את עצמו.

לנו כהורים אסור בשום אופן להושיב את התינוק לפני הזמן, היות וגבו עדיין אינו בשל לתמוך בגוף בצורה נכונה. התיישבות התינוק חייבת להיות בזמן הנכון לו לגופו, כאשר אנו כהורים צריכים לוודא שאכן הוא עושה זאת נכון ובריא.

תרגילים וטיפים לעידוד התיישבות:

1. לא להושיב את התינוק , גם לא עם תמיכה מלאה – לתת לו להגיע להתיישבות בעצמו.

2. הושיבו את תינוקכם על הרגל שלכם תוך כדי שכפות רגליו מונחות על הרצפה והניעו אותו מצד לצד וקדימה ואחורה, על מנת שייצא מאיזון ויחזיר את עצמו בחזרה לאמצע, תרגיל זה ילמד את התינוק לשמור על שיווי משקל ולהתמודד נגד כוח הכובד.

3. במידה והתינוק מנסה להתיישב דרך שרירי הבטן בעגלה או בנדנדה, עודדו אותו תוך כדי משחק לחזור לשכב על הגב תוך כדי הרמת רגליו כלפי מעלה.

4. בטיול בעגלה בשלבים שהתינוק מנסה להרים את עצמו למצב של ישיבה, השכיבו אותו על הבטן ולא על הגב, על מנת למנוע ממנו את ההתיישבות דרך הבטן.

5. הקפידו להשכיב את התינוק כמה שפחות במקומות סגורים כמו עגלות ולולים, אלא במקומות פתוחים כמו מזרן פעילות על הרצפה, על מנת שיהיה לו מספיק מרחב לתרגל התיישבות דרך הצד.

6. קחו אותו למצבים של טיפוס מעל כריות או מדרגות על מנת שילמד לאזן את עצמו ולהתמודד עם שיווי משקל וכוח הכובד.

7. השאירו את התינוק בחצי התיישבות (כשהוא הניח טוסיק בצד ונשען על יד אחת בלבד) ותנו לו להמשיך את ההתיישבות לבדו, לאט לאט יקרב את היד לכיוון הרגל וישחרר אותה.

8. למדו את התינוק להתיישב תוך כדי שאתם מובילים אותו לדרכים השונות להתיישבות (דרך הגב ודרך הבטן ) ובכך ילמד התינוק איך לעשות זאת.

 

למאמרים נוספים בשלבי התפתחות הילד – לחץ כאן!