גזים אצל תינוקות הינה בעיה מוכרת, הגורמת לאי נעימות לאם ולתינוק. כמעט כל התינוקות סובלים מגזים, בשעות ואופנים שונים, חלקם בתדירות גבוהה יותר, חלקם פחות. הגזים או בשמם המדעי "קוליק" אופייניים לתינוק בחודשי חייו הראשונים, כאשר השיא הוא בתקופה שבין היוולדו לשלושה חודשים, חלקם אף ממשיכים וסובלים מגזים גם בגילאים מאוחרים יותר, כאשר התדירות בדרך כלל פוחתת.
מה היא בעצם אותה בעיית גזים וממה היא נגרמת. לצערנו אין תשובה חד משמעית. מה שבטוח, בעיית גזים כמעט ואינה פוסחת על אף תינוק והיא אופיינית גם לתינוקות שנולדו טרם זמנם, תינוקות שנולדו גדולים, תינוקות הניזונים מתחליף חלב ותינוקות הניזונים רק מהנקה.
חלק מהתינוקות סובלים מגזים בזמנים מוגדרים, מוקדם בבוקר או בשעות הלילה, חלקם סובלים מגזים בכל מני שעות, בעיקר אחרי האוכל. גם כאן, עד היום לא הצליחו לאפיין באופן גורף מתי ובאיזו עוצמה יסבול התינוק מפיתולי הבטן, כך שאופי בעיית הגזים הוא אינדוידואלי ומשתנה מתינוק לתינוק
על מנת להקל עליכם את ההתמודדות עם התופעה הלא נעימה, הנה כמה עצות איך להקל על גזים אצל תינוקות, מה מומלץ לעשות וממה רצוי להימנע.
המלצות לאם המזינה מתחליף חלב: אצל תינוקות הניזונים מתחליף חלב, חשוב מאוד לבצע מעקב ולהבין מהו הזמן הקריטי בו סובל התינוק מגזים. בחלק מהמקרים מומלץ להחליף את סוג התחליף או לעבור לתחליף על בסיס סויה. במידה ואנו מוסיפים לתחליף דייסה או קורנפלור, מומלץ לבדוק האם התינוק סובל יותר אחרי ארוחות אלה ולמתן את השימוש בתוספים, על מנת לא להעמיס על הקיבה.
המלצות לאם מניקה: ישנם מספר מזונות הידועים כמחוללי גזים אצל תינוקות ולכן רצוי להימנע מהם בזמן ההנקה, בייחוד בתקופה הקריטית ב3 החודשים הראשונים. המזונות הללו הינם כרוב, ברוקולי, כרובית ושעועית. כמו כן, רצוי מאוד להימנע מאכילת אורז ובננות, מאכלים הידועים כגורמי גזים אצל תינוקות יונקים, כאשר אצל חלק מהנשים מומלץ להימנע בעת ההנקה גם ממוצרי חלב ובעיקר חלב ניגר. כמו כן, מומלץ גם להימנע תבלינים הידועים כמייבשי חלב כמו נענע, מרווה ומנטה, כלומר שמומלץ לא לשתות כוס תה עם נענע, או להוסיף אותם לבישול. ישנן יועצות הנקה אשר ממליצות להמעיט בדברי מתיקה, היות ואצל חלק מהנשים גם מאכלים עם הרבה סוכר מעודדים גזים אצל תינוקות.
על מנת להבין האם האוכל שהאם אוכלת אכן משפיע על התינוק, מומלץ להימנע בכל פעם ממאכל אחר ולבחון האם יש שיפור במצב הגזים אצל התינוק. אם ניתן להימנע לגמרי ממאכלים בעייתיים מומלץ לעשות זאת, כאשר חובה על האם המניקה להמשיך ולאכול טוב ולהחליף את המאכלים הללו במאכלים אחרים, שווי ערך מבחינה תזונתית.
חשוב לזכור שרגישות למאכל מסוים הינה דבר אישי ומה שמשפיע על תינוק אחד יכול שלא להשפיע על תינוק אחר.
תרגילים לשחרור והקלה במצבי עוויתות בטן וגזים:
- החזיקי את תינוקך כשביטנו מונחת על האמה שלך וראשו קרוב למרפק שלך וטיילי איתו במנח הזה. ניתן להוסיף גם עיסוי קל בידך השנייה בגב התחתון, תנוחה זו משחררת את תינוקך מכל פעילות שרירית וגורמת לו ללחץ קל בבטן אשר גורם לו לשחרור גזים והקלה.
- הכנסת התינוק למנשא זה אחת הדרכים הכי טובות להרגיע את התינוק במצב של כאבי בטן, הכניסי את תינוקך למנשא בתנוחת ערסול על הצד או כשגבו לבטנך ורגליו מכופפות בתוך המנשא.
- עוד דרך טובה להרגיע תינוק בכלל ובעיקר כתוצאה מכאבי בטן זה על כדור פיזיו, דרך אחת היא שההורה יושב על הכדור והתינוק על היד בתנוחה שרשומה בסעיף 1, או כשהתינוק שוכב על ביטנו על הרגליים שלך ובעדינות קפצי על הכדור בישיבה, התנועתיות בהקפצות מרגיעה את התינוק.
- כשהתינוק שוכב על גבו – הביאי את ברכיו לכיוון ביטנו ולחצי קלות, אחזי בברכיו וסובבי סיבובים לימין ולשמאל (ראה סרטון מצורף).
- תוך כדי סיבובי הרגליים לכיוון הבטן, הניחי יד אחת שלך בגב התחתון ועשי אותו מעט על מנת לשחרר ולהקל (ראה סרטון מצורף).
- כשתינוקך שוכב על הגב, עסי את ביטנו במעגלים מסביב לפופיק עם כיוון השעון בלבד! (במצב של שלשולים יש לעסות נגד כיוון השעון ).באופן כללי, עסי את תינוקך באופן קבוע מדי יום ביומו, ממש מיום היוולדו, על מנת ללמד אותו לשחרר ולהרפות את גופו, דבר זה יעזור לו מאוד בתקופות של כאבי בטן בעתיד.
למאמרים נוספים בשלבי התפתחות הילד – לחץ כאן!